14.2 C
Ikaria
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
- Advertisement -

Συνάντηση με τα Ζωνοδέλφινα στην Ικαρία: Επιτυχής Χρήση Τεχνολογιών για την Προστασία τους

Δείτε επίσης

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης: Ψηφιακή Αντιπαραβολή Χιλιάδων Φωτογραφιών σε Ελάχιστο Χρόνο

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» μοιράστηκε μια φωτογραφία ζωνοδέλφινων στην Τάφρο της Ικαρίας που ανήκουν σε μία πολυπληθή ομάδα που απαρτίζεται από σχεδόν 200 δελφίνια. Η προστασία των θαλασσίων ειδών αποτελεί προτεραιότητα του Ινστιτούτου που ανακοίνωσε την επιτυχή χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση χιλιάδων φωτογραφιών μέσω εφαρμογής ειδικού αλγορίθμου που επέτρεψε την γρήγορη ψηφιακή αντιπαραβολή σε ελάχιστο χρόνο, αποτελώντας ένα κρίσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση και ταυτοποίησή τους.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου προήλθε από μια παγκόσμια συνεργασία 56 επιστημόνων και ερευνητικών ομάδων, με το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» να συμμετέχει ενεργά, παρέχοντας χιλιάδες φωτογραφίες δελφινιών από το Αιγαίο. Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και αποτελεί μέρος των σημαντικών προσπαθειών της επιστημονικής κοινότητας για την προστασία των θαλάσσιων ειδών, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (28/1/2024):

Ζωνοδέλφινα στην Τάφρο της Ικαρίας

Μοιραζόμαστε μαζί σας μία εικόνα από άλλο ένα ξεχωριστό είδος των θαλασσών μας που καταγράφουμε στην καρδιά του χειμώνα. Με τη σχεδόν συνεχή παρουσία μας στο ανοιχτό πέλαγος πρωταρχικός μας στόχος είναι η άμυνα των θαλάσσιων ειδών, έναντι στις ολοένα και αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές.

Τα ζωνοδέλφινα της φωτογραφίας ανήκουν σε μία πολυπληθή ομάδα που απαρτίζεται από σχεδόν 200 δελφίνια. Στη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία τους, έχουμε πλέον και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει την ψηφιακή αντιπαραβολή δεκάδων χιλιάδων φωτογραφιών σε ελάχιστο χρόνο.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου ήταν αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης συνεργασίας από 56 επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, οι οποίες επεξεργάστηκαν περισσότερες από 80.000 εικόνες από 24 είδη κητωδών από όλες τις θάλασσες του πλανήτη. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», συμμετείχε από την Ελλάδα σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα παρέχοντας χιλιάδες φωτογραφίες δελφινιών από το Αιγαίο.

Διαβάστε σχετικό άρθρο της «Καθημερινής» παρακάτω:

https://www.kathimerini.gr/society/562786486/oi-lixiarchoi-ton-falainon

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img