17.2 C
Ikaria
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
- Advertisement -

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στην Ικαρία του περιοδικού «blue» των Aegean & Olympic Air

Δείτε επίσης

Όσοι ταξιδεύουν με την Aegean & την Olympic Air σίγουρα έχουν ξεφυλλίσει το αξιόλογο περιοδικό «blue» , που ανήκει στην εταιρία AEGEAN AIRLINES και προσφέρεται δωρεάν στους επιβάτες της. Το τεύχος του Ιουλίου – Αυγούστου του περιοδικού «blue» με τις 308 πλούσιες σελίδες του, συντροφεύει κατά τη διάρκεια της πτήσης και ταξιδεύει τον επιβάτη και σε άλλα μαγευτικά μέρη της Ελλάδας. Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να ταξιδέψετε από την όμορφη Σαντορίνη που κόβει την ανάσα, την αναβαθμισμένη και γεμάτη εκπλήξεις Μύκονο, μέχρι την Πάρο στην καρδιά του Αιγαίου και το νότιο Ρέθυμνο με την γνήσια Κρητική ομορφιά. Κύριο αφιέρωμα όμως δίνεται στο νησί του Ικάρου με ένα υπέροχο εξώφυλλο γεμάτο γαλάζιο. 

Αποσπάσματα περιεχομένου από το τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου του περιοδικού «blue» (σελίδες 174 έως 222)

ΙΚΑΡΙA: ΕΔΩ ΟΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στο άγριο, παρθένο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τα παραδοσιακά χωριά, τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τις ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα και τα περίφημα εκστατικά πανηγύρια.

Ένας μικρός βράχος υψώνεται σαν γροθιά μέσα από τη θάλασσα, κοντά στο χωριό Χρυσόστομος. Το όνομά του είναι Ίκαρης. Εκεί έπεσε, σύμφωνα με τον μύθο, ο γιος του Δαίδαλου, ο Ίκαρος, όταν, παρακούοντας τις συμβουλές του πατέρα του, πέταξε με τα κέρινα φτερά του πολύ κοντά στον ήλιο. Αυτά έλιωσαν και ο Ίκαρος βυθίστηκε στη θάλασσα που πήρε το όνομά του. Θάφτηκε από τον Ηρακλή στο νησί που βαφτίστηκε Ικαρία. Ακολουθώντας τους φιδίσιους δρόμους του νησιού που έχει το όνομα ενός μύθου, γρήγορα διαπιστώνεις ότι η Ικαρία είναι ένα αλλόκοτο παλίμψηστο, με τα βράχια να κυριαρχούν. Αμέτρητα μικροσκοπικά χωριά σαν κουκκίδες είναι διάσπαρτα σε ράχες και παραλίες, το μικρόκλιμα σε αιφνιδιάζει, τεράστιοι ογκόλιθοι από γρανίτη ορθώνονται, θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο ή ό,τι μένει πίσω μετά από μια καταιγίδα μετεωριτών. Το ίδιο σε ξαφνιάζουν οι παραλίες. Τεράστιες αμμουδιές και άλλες που, για να τις προσεγγίσεις, πρέπει να κατέβεις από βράχια θεόρατα σε μια διαδρομή άγρια σε ομορφιά και δύσβατη. Άλλες φορές οι δρόμοι σε βγάζουν στα περίφημα πανηγύρια της Ικαρίας, που αρχίζουν από το μεσημέρι και τελειώνουν το άλλο πρωί.

Εδώ ο Διόνυσος ακόμα δοξάζεται (σύμφωνα με τον μύθο, εδώ γεννήθηκε, μέσα από τον μηρό του πατέρα του Δία). Σε αυτό το νησί, το παγανιστικό συνυπάρχει με το θείο στις αυλές των εκκλησιών, όπου συνήθως στήνονται τα πανηγύρια. Το ηλικιακό χάσμα ακυρώνεται και ηλικιωμένοι άνω των 90 ετών χορεύουν μαζί με 20χρονους σαν σε μια δίνη χαράς και έκστασης. Πουθενά αλλού δεν θα βρεις τόσους ανθρώπους να αγγίζουν τα 100 χρόνια ζωής και ακόμα να χορεύουν – είναι γνωστή η Ικαρία, άλλωστε, ως το νησί της μακροζωίας. Δεν είναι μόνο τα πανηγύρια και οι παραλίες τα στοιχεία που κάνουν την Ικαρία να ξεχωρίζει. Είναι μεταξύ άλλων τα αντιπειρατικά σπίτια, που είναι σχεδόν αόρατα έτσι όπως έχουν χτιστεί κάτω και μέσα σε θεόρατους βράχους. Σκέφτεσαι την ευφυΐα που είχαν οι Ικαριώτες όταν τα έφτιαχναν στα χρόνια της βυζαντινής κυριαρχίας –από το 395 έως το 1453 μ.Χ.– για να προφυλαχθούν από τους πειρατές. Από τα αντιπειρατικά σπίτια μπορείς να βρεθείς στο δέος ενός πύργου ύψους 13 μέτρων, φτιαγμένου στους αλεξανδρινούς χρόνους μόνο με τεράστιους μαρμάρινους πλίνθους που δεν ενώνονται με μεταλλικούς συνδέσμους. Εκεί, στο Δράκανο, σε έναν από τους πιο φημισμένους πύργους του Αιγαίου, στέκεσαι και βλέπεις απέναντι τους Φούρνους, τη Σάμο, την Πάτμο. Οι όψεις και οι ιστορίες της Ικαρίας είναι αμέτρητες. Ένα νησί που βιώνεται χωρίς να «μεταφράζεται».

Από το αεροδρόμιο για Μαγγανίτη

Σε απόσταση 2 χλμ. από το αεροδρόμιο της Ικαρίας, στο ανατολικότερο άκρο του νησιού, βρίσκεται ο Φάρος, ένα μικρό, απομονωμένο χωριό που απλώνεται κατά μήκος μιας πανέμορφης, μεγάλης παραλίας με κρυστάλλινα νερά. Διαθέτει λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ελάχιστα καταστήματα εστίασης. Πρώτη στάση για ικαριώτικο πρωινό με παξιμάδι και καθούρα (ντόπιο τυρί) και ντόπιες πίτες (τυρόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες) στο Evon’s Café (τηλ. 22750-32.580) του ξενώνα Evon’s Rooms. Ο αεικίνητος ιδιοκτήτης του ξενώνα, Έβον Πλακίδας, διοργανώνει και μια γκάμα δραστηριοτήτων: περιπάτους και ξεναγήσεις στη γύρω περιοχή, μαθήματα μαγειρικής με λαχανικά από τον κήπο, εκδρομές ιστιοπλοΐας στα κοντινά νησιά Φούρνους και Θύμαινα.

Στην παραλία του Φάρου θα καθίσετε στο Φως Φανάρι (τηλ. 22750-32.595) με χαλαρή ατμόσφαιρα και σνακ με fusion προσανατολισμό, αλλά και πολύ νόστιμα πιάτα ημέρας (αρνί στη γάστρα, ψάρι πλακί), ενώ καλό ψάρι έχει ο Λεωνίδας (τηλ. 22750-32.202). Λίγο έξω από τον οικισμό, στον δρόμο για το Δράκανο, συναντάμε το σπίτι του γνωστού εικαστικού Βαγγέλη Ρήνα, με υπαίθρια γλυπτοθήκη σε μια βεράντα που μοσχοβολάει θυμάρι και έχει απίθανη θέα στη θάλασσα. Απαραίτητη η επίσκεψη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Δράκανος, για να θαυμάσετε την ομώνυμη ακρόπολη και τον πύργο του 4ου αι. π.Χ., αρχιτεκτονικό αριστούργημα και ένα από τα ελάχιστα καλοδιατηρημένα μνημεία του είδους στην Ελλάδα. Κάτω από το Δράκανο ξεκινάει ένα μονοπάτι που περνάει από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (17ος αι.) και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία, μία από τις καλύτερες στο νησί, ενώ ο δρόμος που περνάει παράλληλα με την πίστα του αεροδρομίου (στη δεξιά πλευρά) οδηγεί στην άγριας ομορφιάς παραλία Ιερό, με γαλαζοπράσινα νερά.

Σε κοντινή απόσταση από τον Φάρο και η παραλία Tου Κοντού το Λάκκωμα με σκούρα άμμο και βότσαλο, που αποτελεί στέκι γυμνιστών. Μετά τον Φάρο προς τον Άγιο Κήρυκο, ακολουθεί μια αλληλουχία άγνωστων καταπληκτικών παραλιών: η παραλία Κεραμέ με ψιλό χαλικάκι, η παραλία Ανεφάντι με βαθιά κρυστάλλινα νερά, εύκολα προσβάσιμη από ένα μονοπάτι 300 μέτρων, η άγριας ομορφιάς Σκάφη, που είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος, το απάνεμο Νυφί με μοναδική θέα στους Φούρνους και έπειτα η φανταστική παραλία Νεάλια με γαλαζοπράσινα νερά και μικρό beach bar σε υπερυψωμένο σημείο. Στον δρόμο για τα Νεάλια, στάση στη μικροζυθοποιία Ικαριώτισσα (τηλ. 22750-31.931) του Βαγγέλη Αγγελουδάκη, που είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και δοκιμή έξι ετικετών.

Επόμενη στάση τα Θέρμα, διάσημη λουτρόπολη με θερμές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το χωριό διαθέτει τρία υδροθεραπευτήρια και μερικά ξεχασμένα από τον χρόνο μαγαζιά, όπως το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα για λουκουμάδες και το καφενείο Μπαρμπα-Γιώργος. Ο Άγιος Κήρυκος, που ακολουθεί, είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ένα από τα δύο βασικά λιμάνια του. Χτισμένος αμφιθεατρικά, διαθέτει διώροφα καπετανόσπιτα και καλαίσθητα νεοκλασικά με ολάνθιστες αυλές. Προσφέρεται για περιπάτους στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του, που θα σας οδηγήσουν και σε δύο ενδιαφέροντα μουσεία: το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά και αξιόλογα αντικείμενα λαϊκής παράδοσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο με αγγεία, εργαλεία, νομίσματα και σκεύη της Αρχαϊκής και Κλασικής Περιόδου.

Σε ένα λιγότερο κεντρικό σημείο του οικισμού, κάτω από μια τεράστια παλιά κληματαριά που δημιουργεί έναν νοσταλγικό μικρόκοσμο, βρίσκονται δύο από τα πιο ενδιαφέροντα μαγαζιά της πόλης: η Αμπάριζα, ένα καλαίσθητο all-day café-bar με καλό καφέ, φροντισμένο πρωινό, κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, κοκτέιλ και μια μεγάλη γκάμα από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Ακριβώς δίπλα η ταβέρνα Κληματαριά (τηλ. 22750-22.686), μία από τις καλύτερες του νησιού, με καλομαγειρεμένα πιάτα (ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο, κρασάτος κόκορας, κουνέλι λεμονάτο). Για χειροποίητες πίτες στον ξυλόφουρνο, στην Αρτοπανήγυρι, για σουβλάκια και αυτοσχέδια γλέντια με ζωντανή μουσική στον Καφενέ του Καντούνη (τηλ. 22750-22.001) και για ποτό στο κλασικό μπαρ Στο Φτερό. Στα ράφια του ντελικατέσεν Θρούμπι θα βρείτε μια επιλογή από τα καλύτερα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Μόλις 2,5 χλμ. δυτικά από τον Άγιο Κήρυκο, η πηγή Θερμό Λευκάδας αναβλύζει στην ακτή και χύνεται στη θάλασσα, δημιουργώντας φυσικές πισίνες με ζεστό νερό που προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Συνεχίστε παραλιακά με κατεύθυνση προς τον Ξυλοσύρτη, ένα πανέμορφο χωριό με υπέροχη παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Απαραίτητη η στάση στην ταβέρνα Αρόδου (τηλ. 22750-22.700) για φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά (εξαιρετικό σουφικό και κατσικάκι στον φούρνο με γιουβέτσι για βραβείο). Τριάμισι χιλιόμετρα νοτιότερα θα συναντήσετε την υπέροχη παραλία του Σκουρδουλιάρη με τα διάφανα νερά και την ιδιαίτερη καντίνα-μπαρ Zanzikar και ύστερα ανεβείτε στο μικρό χωριό Πλαγιά για ένα ούζο στο καφενείο του Κοτσαμπά, ένα από τα πιο αυθεντικά καφενεία στην Ελλάδα, που λειτουργεί από το 1958. Συνεχίζοντας πιο δυτικά, απαραίτητη είναι μια βουτιά στη διάσημη παραλία Σεϋχέλλες με τα εξωτικής ομορφιάς σμαραγδένια νερά, που είναι προσβάσιμη είτε από μονοπάτι δέκα λεπτών είτε με τα εκδρομικά καΐκια από τον Άγιο Κήρυκο και τον Μαγγανίτη.

Ακολουθεί το υπέροχο παραθαλάσσιο χωριό Μαγγανίτης, ένα γραφικό ψαρολιμανάκι, όπου βρίσκεται και το μεζεδοπωλείο Στον Γιαλό Κάνει Φουρτούνα (τηλ. 22750-32.636). Σερβίρει σπιτικό φαγητό με πρώτες ύλες από τα ιδιόκτητα μποστάνια τους σε ένα σκηνικό που συνδέει την Καραϊβική με το Αιγαίο. Εντός του οικισμού απαραίτητη η στάση στο μπακαλο-καφενείο του Σίμου, αλλά και στις παρυφές του χωριού στην ταβέρνα Αποστόλης (τηλ. 22750-32.533), «κρυμμένη» μέσα σε ένα κτήμα με βερικοκιές, ελιές και ολάνθιστες γλάστρες. Κουνέλι στιφάδο δικής τους εκτροφής, ντόπιο κατσίκι, χορτοπιταράκια σπιτικά και τηγανητές πατάτες από τον κήπο τους.

Από τον Αρμενιστή στον Να

Χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε ένα μικρό ακρωτήρι, ο Αρμενιστής είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της βόρειας πλευράς, με αρκετά ξενοδοχεία και χώρους εστίασης αλλά και δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού: το Λιβάδι, μια πλατιά αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά και ήπια οργάνωση, και την εξωτική Μεσακτή με λευκή ψιλή άμμο, beach bar και τη σχολή σερφ Ιkaria Surf School (τηλ. 6974-591.674), που γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια λειτουργίας της διοργανώνοντας το Surf Festival (22-23 Ιουλίου), με τους εορτασμούς να περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας με θέμα το σερφ και αγώνα σερφ. Κλασική αξία στον Αρμενιστή το Mary Mary (τηλ. 22750- 71.595) του σεφ Νίκου Πολίτη, με ένα μενού που μπλέκει ελληνική δημιουργική κουζίνα και ικαριώτικες συνταγές, όπως τα ικαριώτικα πιταράκια και η καθούρα σχάρας με σουφικό. Δίπλα βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο Οι Συνταγές της Γιαγιάς (τηλ. 22750-71.150) της οικογένειας Κιουλανή. Παρασκευάζουν παγωτό με ντόπιο κατσικίσιο γάλα – δοκιμάστε αυτό με βότανα (φλισκούνι, φασκόμηλο, θυμάρι και λουίζα) και το εξαιρετικό μανταρίνι. Για ποτό, στη βεράντα που μοιράζονται τα μπαρ Μύθος, Rastoni και η ικαριώτικη εκδοχή του αθηναϊκού Hidden Bistro.

Μόλις 3 χλμ. δυτικά του Αρμενιστή βρίσκεται η εκπληκτική παραλία Νας, με τα ερείπια του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος και τα νερά του ποταμού Χάλαρη να δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Στον Να βρίσκονται και μερικές καλές ταβέρνες, όλες με μπαλκόνι με θέα στο απέραντο γαλάζιο: οι Ναϊάδες (τηλ. 22750-71.488) για καθουρόπιτα με τυρί δικής τους παραγωγής και παραδοσιακά πιάτα, όπως τα κολοκύθια (γεμιστά με ρύζι) αυγολέμονο, και η Άννα (τηλ. 6932-149.155) για παραγαδίσια ψάρια, καλαμάρια και αστακούς, αλλά και ντόπιο κατσικάκι στο μοναστηριακό (γάστρα) και σπιτικό ρυζόγαλο.

Aπό τον Αρμενιστή για Καρκινάγρι

Με αφετηρία τον Αρμενιστή κατευθυνόμαστε προς τα ορεινά χωριά που απαρτίζουν τις Ράχες, όπως ο Άγιος Δημήτριος με την πανέμορφη πλατεία και ο Άγιος Πολύκαρπος με τα περίφημα σουβλάκια του Μητσάρα. Ο Χριστός Ραχών είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας πλευράς, διάσημο για το ανατρεπτικό ωράριο της καθημερινότητας των κατοίκων του και για το πανηγύρι που φιλοξενεί στις 6 Αυγούστου. Για φαγητό η καλύτερη επιλογή είναι το Μαέρικο (τηλ. 22750-40.106), του διδύμου των σεφ Λευτέρη και Γιάννη Χρυσόγελου. Καλομαγειρεμένα και ελαφρώς πειραγμένα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας σε μια ευρύχωρη αυλή με τραπέζια κάτω από πλατάνια, βερικοκιές και μουριές. Θα δοκιμάσετε σαλάτα με παντζάρι, καρύδι και κοπανιστή, κόκορα κρασάτο με μακαρούνες και οσομπούκο με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.

Για γλυκά ταψιού και πίτες με φρούτα εποχής (ροδακινόπιτα, δαμασκηνόπιτα) στο μπακάλικο-καφέ του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ραχών και για specialty καφέ από το αθηναϊκό roastery Samba, στη Φαηδόνα. Τα γειτονικά μπαρ Rock ’n’ Rolla, One More, Ψαρτογιάννης και Tropica μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ λίγο πιο κάτω, στην είσοδο του χωριού, το Navagio έχει πολύ αξιόλογη κάβα. Ο Χριστός διαθέτει και μερικά ενδιαφέροντα καταστήματα: στο Sofrano θα βρείτε μαρμελάδες και τσάτνεϊ παραγωγής τους και τις καταπληκτικές χειροποίητες τσάντες Fylaki, εμπνευσμένες από τα δερμάτινα φυλάκια των βοσκών, τις οποίες κατασκευάζει η ιδιοκτήτρια του χώρου Ελένη Λογοθέτη. Επίσης το κατάστημα Μελία, για χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου και φυτικά καλλυντικά από βρώσιμες ύλες και βότανα, εκχυλίσματα και έλαια βοτάνων, καθώς και το ΠU για μπλουζάκια με ικαριώτικα σχέδια – χαρακτηριστικό αυτό με τα δύο κριάρια που τσουγκρίζουν τα κέρατά τους.

Τρία χιλιόμετρα έξω από τον Χριστό Ραχών, στον Προφήτη Ηλία, σε ένα μαγικό, κατάφυτο ύψωμα μέσα στο δάσος με θέα στη θάλασσα, βρίσκεται το οινοποιείο Αφιανέ (τηλ. 22750- 40.008), ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά οινοποιεία κρασιών ήπιας, φυσικής οινοποίησης με διεθνή αναγνώριση. Από το 1997 καλλιεργούν αποκλειστικά τις γηγενείς ποικιλίες Φωκιανό και Μπεγλέρι και οινοποιούν με αρχαίες πρακτικές (σε πιθάρια χωμένα στη γη). Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στον αμπελώνα, στο παραδοσιακό πιθοστάσι, στο κελάρι και σε μια λαογραφική έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με την οινοπαραγωγή και καταλήγουν σε γευστική δοκιμή τεσσάρων ετικετών σε τραπέζια μέσα στον αμπελώνα με συνοδεία νόστιμων σνακ. Διαθέτουν και ένα μικρό πετρόχτιστο αμφιθέατρο, όπου διοργανώνουν μία φορά την εβδομάδα συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις χορού.

Στην περιοχή βρίσκονται και δύο πολύ καλές κρεατοφαγικές ταβέρνες: Η Φιλίτσα (τηλ. 22750-41.442) σερβίρει σε μια χωριάτικη αυλή με μεγάλες μουριές κόκορα κρασάτο, λεμονάτο ικαριώτικο κατσικάκι και εξαιρετικής ποιότητας ντόπιο χοιρινό (σε χειροποίητο σουβλάκι, πανσέτα ή ζουμερό μπιφτέκι), ενώ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στήνουν και πάλκο με ζωντανή μουσική. Σε κοντινή απόσταση τα Τρακάκια (τηλ. 22750-40.041) του Αντώνη Βρούλου, ο οποίος μετέτρεψε το καφενείο που άνοιξε ο πατέρας του το 1977 σε ταβέρνα. Σπεσιαλιτέ το ντόπιο χοιρινό. Από εκεί αξίζει να κατεβείτε (6,5 χλμ.) στο χωριό Προεσπέρα για το επισκέψιμο κτήμα και οινοποιείο Τσαντίρη (τηλ. 6974-060.230), που παράγει κρασιά επίσης αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλιές. Επόμενο χωριό οι Κουνιάδοι, αμφιθεατρικά χτισμένοι στην πλαγιά του όρους Αθέρας, και ύστερα οι κατάφυτοι Βρακάδες, οι οποίοι διαθέτουν και ένα μικρό, αλλά αρκετά ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο. Στο καφενείο Ψαλίκουρας (τηλ. 22750- 32.364) η κυρία Σοφία Αγγελουδάκη, που έπαιζε λαούτο σε πανηγύρια, μαγειρεύει κατσίκι δικής της εκτροφής, πίτες ανεβατές με χόρτα ή κολοκύθι και νόστιμο σουφικό.

Ακολουθεί ο –σχεδόν ακατοίκητος πια– ιστορικός οικισμός της Λαγκάδας, στην πλατεία του οποίου γίνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο το πιο διάσημο πανηγύρι του νησιού. Αξίζει να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια σπιτιών και εκκλησιών που διασώζονται από τον «αιώνα της αφάνειας», τότε που υπήρξε καταφύγιο ενάντια στις επιδρομές των πειρατών. Συνέχεια για το ακρωτήριο Κάβο Πάπας, ένα απόκοσμο τοπίο με θεόρατα στρογγυλεμένα βράχια και ένα μονοπάτι που οδηγεί σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους στην Ελλάδα.

Το Καρκινάγρι είναι ψαροχώρι βγαλμένο από άλλη εποχή. Αφού θαυμάσετε τα θεόρατα σαν γλυπτά ηφαιστειογενή βράχια στο λιμάνι, θα καθίσετε στο καφενείο Στέκι του Νικόλα για μεζέ και κουβέντα με τους ντόπιους. Στο Καρκινάγρι θα συναντήσετε και τη Δέσποινα Κούβαρη, που μαζεύει βολβούς, βότανα από τα βουνά και άγρια μανιτάρια, τα οποία αποξηραίνει. Όλα τα καλούδια, μαζί με τον σπιτικό της τραχανά και εξαιρετικό μέλι άναμα (από φθινοπωρινή ερείκη) που κάνει ο γιος της, θα τα βρείτε στα παζάρια τοπικών προϊόντων σε πανηγύρια και στο σπίτι της (με ραντεβού στο 6980-574.374). Ύστερα από βατό χωματόδρομο 4 χλμ. οδηγούμαστε στο Τραπάλου, το πιο απομονωμένο παραθαλάσσιο χωριό του νησιού, που έχει ελάχιστα σπίτια, μια υπέροχη, απάνεμη παραλία και τις Μουριές (τηλ. 22750-91.414), μία από τις καλύτερες ταβέρνες στο νησί. Η οικογένεια Φραδέλου μαγειρεύει με σπιτικό χέρι πρώτες ύλες από τον κήπο τους, ψάρια από το καΐκι τους και κρέατα από το χωριό. Σκιά από μουσειακές μουριές, απίθανη θέα και εγκάρδια φιλοξενία, σαν να τρώει κανείς στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας.

Από τον Αρμενιστή για Εύδηλο

Σε μικρή απόσταση ανατολικά του Αρμενιστή βρίσκεται το ψαροχώρι Γιαλισκάρι με το πολυφωτογραφημένο ξωκλήσι της Ανάληψης, το μικρό λιμανάκι με τις βάρκες και τα καΐκια και μερικές συμπαθητικές ψαροταβέρνες (όπως αυτή του Κιαλάρη). Συνεχίζοντας, λίγο πριν από το χωριό Αυλάκι συναντάμε τον πολυχώρο The Εgg (6948-295.497), που οργανώνει σεμινάρια γιόγκα, ρέικι, πιλάτες και χορού, και φτάνουμε έπειτα στον Κάμπο, ένα εύφορο παραθαλάσσιο χωριό όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Οινόης, της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού. Θα δείτε τα ερείπια του πρωτοβυζαντινού ωδείου και του υστερορωμαϊκού υδραγωγείου, την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (11ος αι.) αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο με αγγεία, αγάλματα και κτερίσματα τάφων από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης. Πάνω στον κεντρικό δρόμο συναντάμε και το καφενείο Του Πασχαλιά (τηλ. 22750-31.346) με νόστιμα μαγειρευτά (από κατσικάκι λεμονάτο και κουνέλι κοκκινιστό μέχρι κεφτεδάκια τηγανητά). Στο διπλανό χωριό Φύτεμα βρίσκεται μία από τις καλύτερες ταβέρνες στο νησί, η ταβέρνα της Πόπης (τηλ. 22750-31.928), για κατσίκι κοκκινιστό αλλά και την περίφημη φουσκόπιτά της (κάτι μεταξύ κρέπας και μπουρεκιού με τυρί φέτα και πιπεριά).

Από εκεί ο δρόμος οδηγεί στον Εύδηλο, το λιμάνι της βόρειας πλευράς του νησιού με τα νεοκλασικά αρχοντικά που αγναντεύουν αμφιθεατρικά το Αιγαίο. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια στην Ικαρία αυτή τη στιγμή, το Kozi Blu (τηλ. 22750-32.266), που άνοιξε το καλοκαίρι του 2022 σε μια υπερυψωμένη βεράντα με θέα το λιμάνι. Ο σεφ Νίκος Καλοδήμος επιδίδεται σε μια εξαιρετικά εκτελεσμένη ελληνική κουζίνα: σουφικό με –υποδειγματικά αλ ντέντε μαγειρεμένα– λαχανικά, τραγανοί τηγανητοί κεφτέδες με φέτα, μυρωδικά και γιαούρτι και χταπόδι πάνω σε μια πυκνής υφής φάβα με φρέσκα, κρουστά κρεμμύδια. Για καφέ και ποτό στο Ριφιφί, με θέα στο λιμάνι, και στο καφενείο του Αυγά, που λειτουργεί στην πλατεία από το 1880. Κομψά σουβενίρ, χειροποίητα κοσμήματα και ρούχα Ελλήνων σχεδιαστών στον πολύ καλαίσθητο Ψύλλο και τοπικά προϊόντα στην Γκαλερί της Ρίκας.

Συνέχεια για το Καραβόσταμο, ένα παραθαλάσσιο χωριό από τα μεγαλύτερα της Ικαρίας, περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Απαραίτητη η στάση στο καλτ Στέκι του Τσινιάου για τα περίφημα σουβλάκια του, αλλά και στο γειτονικό μεζεδοπωλείο Τα Πατάρια (τηλ. 22750-61.590), που σερβίρει αξιόλογους μεζέδες (φανταστικά πιταράκια, σπιτική κοπανιστή, φάβα) σε μια πολύ περιποιημένη αυλή με μουριές. Για ψάρι, διαχρονική αξία η ταβέρνα Μαντουβάλα (τηλ. 22750-61.204) με τραπέζια σε ένα μπαλκόνι πάνω στη θάλασσα. Για καφέ και ποτό στο Maresia, σε μια υπερυψωμένη βεράντα, και στο πιο μποέμικο μπαρ Skaravan. Δύο χιλιόμετρα ανατολικά από το Καραβόσταμο βρίσκεται η άγριας ομορφιάς παραλία Άρης, ενώ λίγο πριν φτάσετε στην παραλία, ακολουθώντας την πινακίδα «Νερόμυλος», θα βρεθείτε σε ένα μαγευτικό τοπίο με πλατάνια και έναν επισκέψιμο νερόμυλο.

Από το Καραβόσταμο αξίζει να ανεβείτε (5,5 χλμ.) και στο χωριό Αρέθουσα, με τη μεγάλη πλατεία, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και το καφενείο του Τσάρου (τηλ. 22750-61.375), που σερβίρει νόστιμους μεζέδες και σπιτικά γλυκά ταψιού κάτω από αιωνόβιες βελανιδιές. Στην ενδοχώρα Με αφετηρία τον Εύδηλο και κατεύθυνση προς το εσωτερικό του νησιού, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο διαδρομές: Αυτή που οδηγεί στη Μεσσαριά, το σύμπλεγμα των ορεινών χωριών που βρίσκεται στο μέσον του νησιού.

Βασική στάση ο παραδοσιακός οικισμός της Ακαμάτρας, με τα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα σοκάκια και την πλατεία του χωριού με την άπλετη σκιά από τα πλατάνια και την υπεραιωνόβια βελανιδιά. Τσίπουρο και μεζέδες στον καφενέ του Πίτσικα, λουκουμάδες στο αειθαλές καφενείο του Λυγερή και παξιμάδια από τον φούρνο του Καρναβά. Λίγο έξω από το χωριό, το καλτ μπαρ Μπέρδεμα-Ξεμπέρδεμα, που μένει ανοιχτό μέχρι τις πρωινές ώρες. Στη Μεσαριά βρίσκεται και το περίφημο Κάστρο του Κοσκινά, το οποίο αποτελούσε οχυρό του νησιού για πολλούς αιώνες.

Η άλλη διαδρομή περνάει από την Πηγή, όπου βρίσκεται η Μονή Οσίας Θεοκτίστης με το πολυφωτογραφημένο παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, που είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά κάτω από έναν θεόρατο βράχο. Ακολουθεί το χωριό Μάραθο, που είναι χτισμένο με ανοιχτό ορίζοντα και γι’ αυτό οι ντόπιοι το αποκαλούν το «Μπαλκόνι της Νικαριάς» – εκεί βρίσκεται και το καφενείο Slow Food (τηλ. 22750-31.182), όπου η Βαγγελιώ Μαρινάκη μαγειρεύει με σπιτικό χέρι κατσικάκι ικαριώτικο και κουνέλι τηγανητό. Εναλλακτικά, στάση για καταπληκτικό κοκκινιστό αγριοκάτσικο στην αυλή της ταβέρνας Δροσιά (τηλ. 22750-20.942) στο χωριό Φραντάτο. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img