15.4 C
Ikaria
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
- Advertisement -

Γνωρίζοντας τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας μπορούμε να τις προστατέψουμε

Δείτε επίσης

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” (Archipelagos – Institute of Marine Conservation) στο πλαίσιο των ερευνών του για τη φάλαινα φυσητήρα (Physeter macrocephalus) στο Αιγαίο, κατέγραψα τον ίδιο φυσητήρα έπειτα από δυόμιση μήνες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1.100 μέτρα βάθος.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη

Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα από το μεγάλο τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.
 
Συνήθως συναντώνται στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με μεγάλα βάθη και απότομα θαλάσσια φαράγγια ή ρήγματα. Όταν βουτάνε για να βρουν την τροφή τους καταδύονται από τα 300 μέχρι τα 3.000 μέτρα που παραμένουν για 20- έως 50 λεπτά.
Οι κύριες απειλές του είδους είναι οι συγκρούσεις με μεγάλα πλοία (κυρίως ταχύπλοα), παρεμπίπτουσα αλίευση σε παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα και η υποβρύχια ηχορύπανση.
 
Η έρευνα του πληθυσμού της φάλαινας φυσητήρα (Physeter macrocephalus) στο Αιγαίο αποτελεί τομέα προτεραιότητας για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”. Είναι μία σημαντική έρευνα που εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εδώ και 23 και πλέον χρόνια. Στόχος αυτής της έρευνας είναι να καλύψει τα σημαντικά κενά γνώσης για αυτά τα μαγευτικά και ιδιαίτερα ευφυή θηλαστικά, αλλά και για τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους.
 
Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός πως ένα τόσο μεγάλο θηλαστικό όπως ο φυσητήρας, επιβιώνει ακόμα στις θάλασσές μας, όπου τα ιχθυοαποθέματα μειώνονται ανησυχητικά χρόνο με τον χρόνο.
 
Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” (19/04/2024):
 
Έπειτα από 2,5 μήνες καταγράψαμε τον ίδιο φυσητήρα στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος.
 
Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
 
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!
 
 
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img