17.7 C
Ikaria
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
- Advertisement -

Φροντίδα του μονοπατιού στη χαράδρα του ποταμού Μύρσωνα

Δείτε επίσης

Πεζοπορία και εργασίες καθαρισμού στο μονοπάτι του ποταμού Μύρσωνα το Σάββατο 23 Μαρτίου

Ένας διάσημος ποταμός της Ικαρίας που περνάει μέσα από μικρά, άγρια φαράγγια και δασωμένες πλαγιές, καταλήγοντας σε έναν ειδυλλιακό υγρότοπο στις εκβολές του. Ο ρύακας Μύρσωνας είναι ένας από τους πολλούς μικρούς ποταμούς που γεννιούνται στα βουνά της Ικαρίας, τέμνουν κάθετα το νησί και εκβάλλουν στο Ικάριο πέλαγος. Οι πηγές του ρύακα βρίσκονται στα υψώματα του Ζηζόκαμπου και των Αμμουδιών και στα νερά του συμβάλλουν πολλά μικρότερα ρέματα από τα γύρω υψώματα. Ο Μύρσωνας κατεβαίνει προς τη θάλασσα με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια, όπου στο ύψος της Μονής Μουντέ δύο φράγματα συγκρατούν τα νερά του δημιουργώντας τις μικρές λίμνες Βαθές. Ακολουθεί μια μαιανδρική πορεία σε ένα απότομο, αλλά πανέμορφο φαράγγι και μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα από τις πηγές του, ο ρύακας εκβάλλει στην ανατολική μεριά της κοσμοπολίτικης παραλίας της Μεσακτής. Σε αυτό το σημείο σχηματίζεται ένας υγρότοπος έκτασης 12 περίπου στρεμμάτων με μόνιμη παρουσία νερού. Ο Μύρσωνας σε έντονες βροχοπτώσεις μετατρέπεται σε χείμαρρο, ενώ σε εποχές ξηρασίας διατηρεί μόνο κάποιες λούτσες. Μια θεωρία λέει ότι το όνομα Μύρσωνας πηγάζει από τις μυρτιές, ή αλλιώς τις μυρσίνες, που περιβάλλουν τις όχθες του. Σε πολλά σημεία του ο ρύακας είναι απρόσιτος δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που προσελκύουν την άγρια ζωή, ενώ δεκάδες είναι τα μονοπάτια που τον περιβάλλουν. Ακόμα και στις εκβολές του ο εξερευνητής μπορεί την ίδια στιγμή να παρατηρεί τα πλάσματα της φύσης και να απολαμβάνει τις βουτιές του στην υπέροχη παραλία της Μεσακτής. Διαβάστε εδώ —> αφιέρωμα του naturagraeca στο Μύρσωνα ποταμό.

Για αυτό ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας μας καλεί σε μία πεζοπορική εκδρομή εργασίας καθαρισμού, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του ιδιαίτερου μονοπατιού της βόρειας Ικαρίας, που αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας του νησιού μας. Ο Ο.Π.Σ.Ι συνεχίζει λοιπόν το πρόγραμμα του για την περίοδο 2018-2019 με την μηνιαία πεζοπορική εκδρομή του στη διαδρομή Μονοπάτι του Μύρσωνα , στο τμήμα Γιόφυρας – Μεσακτή. Προσκαλούμε όσα μέλη και φίλους το επιθυμούν να συμμετέχουν. Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 για να εργαστούμε συλλογικά, αναδεικνύοντας άλλο ένα σπουδαίο πεζοπορικό μονοπάτι της Ικαρίας.

Περιγραφή Διαδρομής

Το τμήμα του μονοπατιού του Μύρσωνα ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Μανδριά κατηφορίζοντας μέσα από πυκνό ανάμεικτο μεσογειακό δάσος, φτάνοντας ως την παραλία Μεσακτή όπου εκβάλλει ο ποταμός Μύρσωνας δημιουργώντας ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό υγροβιότοπο της Ικαρίας.
Η χαράδρα του Μύρσωνα σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό έχει εντυπωσιακή βιοποικιλότητα καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση είναι περιορισμένης κλίμακας με πολλούς κρυμμένους καταρράκτες και δυσπρόσιτες βάθρες.
Αυτή την περίοδο ο ποταμός είναι εντυπωσιακός με μεγάλο όγκο νερού και πλούσια βλάστηση όπως σπάνιες άγριες ορχιδέες. Όλη η διαδρομή βρίσκεται εντός της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη δυτική Ικαρία ως σημαντικό βιότοπο για τα άγρια πτηνά.
Το φαράγγι και οι εκβολές συγκεντρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας. Στα πιο απομακρυσμένα σημεία του φαραγγιού και του παραποτάμιου δάσους ζούνε φιδαετοί, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες, φάσσες, τρυγόνια, γιδοβύζια, γκιώνηδες, γαλαζοκότσυφες, βραχοχελίδονα, τσαλαπετεινοί, τρυποφράχτες, κοκκινοτσιροβάκοι, βουνοτσιροβάκοι, ασπροκωλίνες, σκαθράκια, κόρακες, φανέτα, καρδερίνες, κ.ά. Ο υγρότοπος στις εκβολές συγκεντρώνει πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των μεταναστεύσεων. Κάποια από αυτά είναι οι σταχτοτσικνιάδες, οι μικροτσικνιάδες, οι νυχτοκόρακες, οι λευκοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι νερόκοτες, οι ποταμοσφυριχτές, οι αμμοσφυριχτές, οι ακτίτες, οι κοκκινοσκέληδες, οι πρασινοσκέληδες, οι καλαμοκανάδες, οι αλκυόνες και οι πρασινοκέφαλες πάπιες. Άλλα είδη της περιοχής είναι ο μαυροπετρίτης, ο θαλασσοκόρακας, η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα, το σπιτοχελίδονο, το σταβλοχελίδονο, η δεντροκελάδα, ο σταχτοπετρόκλης, ο μαυροσκούφης, ο μαυροτσιροβάκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο κοκκινοκεφαλάς, ο αετομάχος και ο τσιφτάς.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής εκδρομής θα πραγματοποιηθούν διάφορες στάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών καθαρισμού και συντήρησης
Η εκδρομής είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη χαράδρα του Μύρσωνα και τον ποταμό της που σε αλληλεπίδραση με τη θάλασσα έχουν σχηματίσει και την πανέμορφη παραλία της Μεσακτής.

Στοιχεία διαδρομής

Μήκος διαδρομής γύρω στα 6 χλμ
Ώρες πεζοπορίας γύρω στις 2, με τις εργασίες καθαρισμού η εκδρομή θα διαρκέσει γύρω στις 5-6 ώρες
Βαθμός δυσκολίας – Μέτρια διαδρομή
Έδαφος πετρώδες και χωμάτινο με ήπιες και λιγοστές απότομες κλίσεις, λιθόστρωτα τμήματα, δύσβατα σε σημεία λόγω καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις ή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, χωμάτινα τμήματα, μικρές σάρες,λάσπες και χωματόδρομο. Συνολικά, σχετικά καλή βατότητα.
Υψομετρική διαφορά γύρω στα 300 μέτρα, εκ των οποίων όλα είναι κατάβαση και καταλήγουν στην παραλία της Μεσακτής.

Απαιτήσεις

Εργαλεία χειρός ( κλαδευτήρια, ψαλίδια, κόφτες, χειροπρίονα κοντής λάμας, προστατευτικά γάντια ) κατάλληλος ρουχισμός, Παγούρι νερού 1.5λτ ( υπάρχει νερό στη διαδρομή για ανεφοδιασμό ), ορειβατικό μποτάκι με αντιολισθητική σόλα, ελαφριά ρούχα, κολατσιό για το διάλειμμα και όρεξη για συλλογική εργασία.

Υπεύθυνος εκδρομής – Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής

Λευτέρης Τρικιριώτης, τηλ. 6974042417
Για την παρουσία σας στην εκδρομή απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο παραπάνω τηλέφωνο μέχρι και την Παρασκευή 22/03 στις 18:00 το απόγευμα για να μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η εκδρομή εργασίας

Συνάντηση

Γεφυράκι Μύρσωνα ποταμού επί του επαρχιακού δρόμου Άγιος Πολύκαρπος – Μανδριά το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 9:00 π.μ. και αναχώρηση στις 9:15 π.μ.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img