13.9 C
Ikaria
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
- Advertisement -

Ενήλικη μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε σε μη πολυσύχναστη παραλία στη δυτική Σάμο

Δείτε επίσης

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι βρέθηκε εκεί για τη διαδικασία αλλαγής του τριχώματός της

Η εντυπωσιακή εμφάνιση μιας ενήλικης μεσογειακής φώκιας σε μη πολυσύχναστη παραλία στη δυτική Σάμο τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Οι ερευνητές του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” (Archipelagos – Institute of Marine Conservation) ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα των κατοίκων και παρακολούθησαν με προσοχή τη σπάνια εμφάνιση. Η φώκια παρέμεινε στην ακτή για αρκετές ώρες πριν επιστρέψει στη θάλασσα, με τους ειδικούς να υποθέτουν ότι βρισκόταν εκεί για τη διαδικασία αλλαγής του τριχώματός της.

Αν και οι μεσογειακές φώκιες σπάνια εμφανίζονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, παρόμοια περιστατικά αναφέρονται κατά καιρούς στο Αιγαίο. Η προσέγγισή τους από ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα πρέπει να αποφεύγεται, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά τους.

Η μεσογειακή φώκια, ενώ ήταν κάποτε ευρέως διαδεδομένη στη Μεσόγειο, σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παγκοσμίως επιβιώνουν πλέον περίπου 700 μεσογειακές φώκιες. Οι τελευταίοι πληθυσμοί βρίσκονται κυρίως στο Αιγαίο, το Ιόνιο πέλαγος και την Κρήτη, αλλά η προστασία τους απαιτεί τη συνεργασία όλων μας και την υιοθέτηση δράσεων που θα διασφαλίσουν την επιβίωσή τους στον χώρο μας.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” (21/03/2024):

Μία ενήλικη μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε εχθές στη δυτική πλευρά της Σάμου, σε μη πολυσύχναστη παραλία.
Έπειτα από ενημέρωση από κατοίκους της περιοχής, ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με ειδίκευση τα θαλάσσια θηλαστικά, μετέβησαν στο σημείο και παρακολούθησαν από απόσταση τη συμπεριφορά της φώκιας η οποία παρέμεινε στην ακτή αρκετές ώρες και το βράδυ επέστρεψε στη θάλασσα. Εκτιμάται ότι βρέθηκε εκεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλαγής του τριχώματος της (molting).
Αν και οι μεσογειακές φώκιες συνήθως αποφεύγουν τις ακτές στις οποίες υπάρχει παρουσία ανθρώπου, κατά καιρούς και κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης λαβαίνουμε ενημερώσεις για αντίστοιχα περιστατικά σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
Εάν εντοπίσετε φώκια σε παράκτια περιοχή, είναι σημαντικό να μην την πλησιάζετε και σε κάθε περίπτωση να αποτρέπετε οποιαδήποτε μορφή όχλησης της από τον άνθρωπο ή κατοικίδια ζώα.
Η μεσογειακή φώκια είναι ένα εμβληματικό θαλάσσιο θηλαστικό.
Μέχρι τη δεκαετία του ‘50, υπήρξε ένα πολυπληθές είδος με κατανομή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα οδήγησε τους περισσότερους πληθυσμούς σε εξαφάνιση. Σήμερα συγκαταλέγεται στα πλέον απειλούμενα είδη – παγκοσμίως επιβιώνουν περίπου 700 φώκιες μεσογειακές φώκιες.
Ορισμένοι από τους τελευταίους σημαντικούς εναπομείναντες πληθυσμούς μεσογειακής φώκιας επιβιώνουν σήμερα στο Αιγαίο, το Ιόνιο πέλαγος και την Κρήτη. Η επιβίωση, όμως, αυτών των πληθυσμών εξαρτάται από την αποτελεσματική προστασία τους με την ενεργό συμμετοχή όλων μας σε δράσεις για την ουσιαστική προστασία των θαλασσών μας.
 
 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img