19.5 C
Ikaria
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
- Advertisement -

Χοροεσπερίδα ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή 10/5 στην αίθουσα Αγίου Πολυκάρπου

Δείτε επίσης

Από τις 8.00 μ.μ. και μετά με ντόπιο κρέας και άφθονο κρασί

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πολυκάρπου την Παρασκευή 10 Μαΐου, της Ζωοδόχου Πηγής, διοργανώνει χοροεσπερίδα στην αίθουσα του χωριού, από τις 8.00 το απόγευμα και μετά με ντόπιο κρέας και άφθονο κρασί.

Στη μουσική, η παρέα των Ηλία Πορή, Βασίλη Καλογρίδη, Νώντα Βαλσαμή, Σταύρο Νικολαΐδη και Αργυρώ Καρούτσου.

Γενικά

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, σήμερα, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, ξεκινούν στον Άγιο Πολύκαρπο Ικαρίας με τη λειτουργία στον ενοριακό ναό που τη μέρα αυτή δέχεται πολλούς επισκέπτες από τα γύρω χωριά και ολοκληρώνονται το βράδυ με τη μεγάλη χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος στην αίθουσα του χωριού.
 
Την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Πολυκάρπου Ικαρίας “Ο Χάρακας”, εάν το επιθυμούν. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή σπάνιων εκθεμάτων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά και άλλα αντικείμενα, που αναδεικνύουν τον τρόπο ζωής και την λαϊκή παράδοση των κατοίκων.
 
Αν βρεθείτε στον Άγιο Πολύκαρπο μην παραλείψετε να θαυμάσετε επίσης το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Χάρακα που μαρτυρά το παλιό όνομα του χωριού. Προέρχεται από τον ομώνυμο ¨ποταμό¨ που στο μήκος του διαβρέχει μεγάλη περιοχή των Ραχών, διαχωρίζει τον Άγιο Πολύκαρπο από τον Άγιο Δημήτριο και το Χριστό Ραχών και που εκβάλει στο Λιβάδι.
 
Δημοφιλή αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Πολυκάρπου είναι η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού του Μουντέ, το μικρό φράγμα με δύο τεχνικές λίμνες στη θέση Βαθές και ο Θεόκτιστος Γιόφυρας, ένας πελώριος βράχος που ενώνει τις όχθες του ¨ποταμού¨ Μύρσωνα δημιουργώντας φυσική γέφυρα και που η αναζήτησή του θα σας οδηγήσει να ανακαλύψετε μερικά από τα ομορφότερα μονοπάτια και τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς των Ραχών. Ο ποταμός Μύρσωνας εκβάλει στη Μεσακτή και διαχωρίζει τις Ράχες από την Πέραμεριά.
 
Ο Άγιος Πολύκαρπος Ραχών σε υψόμετρο 300 μέτρων, μέσα στο δάσος με άπλετη θέα στη θάλασσα, είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά των Ραχών. Με πλούσια τοπική κουλτούρα και παράδοση, μεγάλο αριθμό τοπικών επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους και 400 περίπου μόνιμους κατοίκους αποτελεί έναν προορισμό που αξίζει να επισκεπτόμαστε, να ανακαλύπτουμε και με κάθε τρόπο να υποστηρίζουμε.
 
Ιστορικά στοιχεία
 
Η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Άγιο Πολύκαρπο καθώς ο ομώνυμος Ιερός Ναός ανεγέρθηκε το 1889 επί των θεμελίων παλαιότερου, που σύμφωνα με την προφορική παράδοση ήταν δισυπόστατος, του Αγίου Πολυκάρπου και της Ζωοδόχου Πηγής. Ο σύγχρονος ενοριακός ναός του Αγίου Πολυκάρπου φιλοξενεί σε περίοπτη θέση την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής εις ανάμνηση του παλαιού ναού η οποία φιλοτεχνήθηκε το 1894 από έναν Σμυρναίο καλλιτέχνη αγνώστων λοιπών στοιχείων με δαπάνη του Σταμάτη Νικ. Τσεπέρκα. Μία επίσης εκ των παλαιότερων εικόνων του ναού βρίσκεται στο τέμπλο, απεικονίζει την Παναγία και δημιουργήθηκε το 1894 από το ζωγράφο Αντώνιο Ε.Ι. (ή Ε.Ζ.). Αξιόλογη είναι επίσης η εικόνα του Αγίου Ελευθερίου που δημιουργήθηκε με δαπάνη του σχολάρχη Γεώργιου Στ. Λομβαρδά το έτος 1906.
 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου βρίσκεται σε επιβλητική θέση στο κέντρο του χωριού. Είναι Βασιλική μετά τρούλου και χτίστηκε με πρωτομάστορες τεχνίτες των οικογενειών Τσεπέρκα και Φουντούλη και τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών χωριανών που συμμετείχαν στην κατασκευή. Λέγεται πως κατά την κατασκευή του τρούλου ένας τεχνίτης έπεσε με το κεφάλι στο έδαφος και ενώ όσοι ήταν παρόντες περίμεναν να είναι σκοτωμένος και αναπόφευκτα την ανέγερση του ναού να σταματά, με έκπληξη διαπίστωσαν πως δεν είχε πάθει απολύτως τίποτα. Έτσι οι εργασίες συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο μέχρι και την ολοκλήρωσή του.
 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου δεν είναι η μοναδική ενορία του χωριού που γιορτάζει τη λαμπροβδομάδα. Τη Δευτέρα της Λαμπρής οι χωριανοί παραδοσιακά μαζεύονται στο μικρό ναό του Αγίου Παντελεήμονα που είναι η δεύτερη ενορία του χωριού και καθιερωμένα την ημέρα αυτή λειτουργείται. Η εκκλησία επίσης λειτουργείται την ημέρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, δύο από τις σημαντικότερες εορτές του έτους.
 
Στοιχεία για την παραπάνω καταγραφή αναζητήθηκαν και αντλήθηκαν προφορικώς από τους Λεωνίδα Κιουλανή, Γιάννη Λομβαρδά, Γιάννη Τσάκαλο και τον ιερέα Λεωνίδα Τσαρνά. Αντλήθηκαν επίσης στοιχεία από τα βιβλία του Γεώργιου Σταμ. Λομβαρδά με τίτλο «Ικαρία, γεωγραφική της νήσου περιγραφή» εκδόσεως 1903, του Ιωάννη Μελά με τίτλο «Ιστορία της νήσου Ικαρίας» εκδόσεως 1955, του Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου Ιωάννου με τίτλο «Η Εκκλησία της Ικαρίας» εκδόσεως 1978 και της Αλεξίας Παλαιστή με τίτλο «Ικαρία & Φούρνοι, μια εξερεύνηση» έτους 2015 (εκδόσεις Ελεύθερες Πτήσεις).
 
Η πρώτη δημοσίευση του κειμένου έγινε την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 και ανανεώθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου.
 
Για το Ράδιο Ικαρία 87,6 FM
Γιώργος Σούρτης
 
 
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img