Οι περιορισμοί σε μικρές ιδιοκτησίες και η επαναοριοθέτηση οικισμών προκαλούν αντιδράσεις
Η δημοτική αρχή Ικαρίας εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος 194/2025, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στη δόμηση εντός και εκτός οικισμών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η οριοθέτηση οικισμών με νέα κριτήρια και περιορισμούς στη δόμηση για οικόπεδα κάτω των 2.000 τ.μ., γεγονός που επηρεάζει άμεσα τη μικρή ιδιοκτησία. Επίσης, περιορίζεται η οικοδομησιμότητα σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δομήσιμες, οδηγώντας σε πιθανή απαξίωση περιουσιών.
Ο Δήμος Ικαρίας ζητά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιού, το οποίο χαρακτηρίζεται από ορεινούς και διάσπαρτους οικισμούς. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί ψήφισμα για την υπεράσπιση του σημερινού μοντέλου δόμησης. Στόχος είναι να αποφευχθούν φαινόμενα εγκατάλειψης και ερημοποίησης.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Δήμου Ικαρίας (21/05/2025):
Δήλωση του Δήμαρχου Ικαρίας σχετικά με τις επιπτώσεις του Π.Δ 194/2025 στην Ικαρία.
Μετά την απαξίωση των ακινήτων στην εκτός σχεδίου και οικισμών περιοχές, με την 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου επιτρέπεται η δόμηση μόνο σε ακίνητα που έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 4.000 τμ και πρόσωπο μήκους 45 μέτρων σε αναγνωρισμένη οδό.
Όπου αναγνωρισμένες οδοί για την Ικαρία είναι μόνο οι εξής : ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ – ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ – ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ – ΔΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΜΑ, ΜΑΥΡΑΤΟΥ, ΑΥΧΕΝΟΣ ΠΕΡΔΙΚΙΟΥ, ΠΛΟΥΜΑΡΙΟΥ, ΕΥΔΗΛΟΥ, ΑΓ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥ ΡΑΧΩΝ. Και ΔΥΤΙΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙ – ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑΙ ΘΕΡΜΑΙ.
Τα οικόπεδα – γεωτεμάχια που έχουν πρόσωπο σε οποιαδήποτε άλλη οδό, δημοτική, αγροτική, παλιό μονοπάτι ακόμα και στους κύριους δρόμους που ενώνουν οικισμούς, με όποια επιφάνεια και αν έχουν δεν θεωρούνται οικοδομήσιμα. Και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι θα γίνει σχετική ρύθμιση, που θα διόρθωνε κάποια πράγματα, δεν έχει γίνει έως σήμερα.
Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, με την δασοποίηση μεγάλου μέρους της περιουσίας των δημοτών και στη βίαιη αρπαγή της περιουσίας τους από το δημόσιο και την διεύθυνση δασών, αφού ότι είναι δασικό ανήκει στο δημόσιο, ακόμα και στα ακίνητα εντός των ορίων των οικισμών όπως έχουν οργανωθεί και αναπτυχθεί έως σήμερα.
Ήρθε η σειρά της εντός ορίων οικισμών, δόμησης, με το ΦΕΚ 194 Δ’ της 15 Απριλίου 2025. «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης»
Με τον προσδιορισμό ζωνών στους οικισμούς με κριτήριο την ανάπτυξη τους από το 1923 , ζώνη Α, το συνεκτικό από το 1923 έως το 1983, ζώνη Β και το διάσπαρτο τμήμα από το 1923 έως 1983, ζώνη Β1, περιορίζονται τα όρια των οικισμών που είχαν αναπτυχθεί έως σήμερα .
Η απαίτηση αρτιότητας 2.000 τετρ. μέτρων μειώνει την οικοδομήσιμη επιφάνεια των οικισμών, και την απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας που αποτελεί και το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτησιών, η δε μείωση των παρεκκλίσεων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, διότι τα μικρότερα οικόπεδα κάτω των 150 τμ δεν οικοδομούνται.
Αίτημα μας είναι η διατήρηση του μοντέλου αυτού και η αποτύπωση του στην οριοθέτηση των οικισμών, γιατί διαφορετικά είναι πιθανό σε οικισμούς του νησιού να μη καταστεί δυνατή η οριοθέτηση τους με τις απαιτήσεις του ΠΔ, και οι οικισμοί αυτοί να θεωρηθούν εκτός οικισμού, με όλες τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, απαξίωση της γης, εγκατάλειψη, ερημοποίηση και δασοποίηση.
Επιδίωξη μας είναι η ιδιαιτερότητα της δόμησης στην Ικαρία να αποτυπωθεί στις οριοθετήσεις των οικισμών, και στην εκτός σχεδίου δόμηση με τις χρήσεις που θα καθορισθούν στα ΤΠΣ.
Οι οικισμοί της Ικαρίας κάτω των 2.000 κατοίκων, που οριοθετήθηκαν σύμφωνα με το ΦΕΚ 181Δ’/3-5-1985, και με απόφαση του νομάρχη Σάμου όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία είναι πάλι στην διαδικασία της επαναοριοθέτησης με το νέο νόμο και σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θέτει, ζώνες Α , Β και Β1.
Επίσης σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι οι ορεινοί ,στάσιμοι οικισμοί της Ικαρίας αναπτύχθηκαν με το ΦΕΚ 588Δ /23-12-1982, όπου προέβλεπε τον καθορισμό ακτίνας 800 μέτρων από το κέντρο του οικισμού . με αυτό το ΦΕΚ και την προβλεπόμενη απόφαση νομάρχη, οριοθετήθηκαν όλοι οι ορεινοί, στάσιμοι οικισμοί μας και θεωρούνται οικισμοί προ του 1923. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αραιή δόμηση των οικισμών και η ανάπτυξή τους στην ακτίνα των 800 μέτρων. Επίσης επιτρεπόταν η δόμηση και σε μικρά οικόπεδα με οποιεσδήποτε διαστάσεις και εμβαδόν κατά την 15-9-1982, σήμερα απαιτείται αρτιότητα 500 τετρ. μέτρων.
Για όλα αυτά η δημοτική αρχή εισηγείται στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση ψηφίσματος, και τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Π.Δ 194/2025 στην Ικαρία.