21.5 C
Ikaria
Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
- Advertisement -

Οι ανεμογεννήτριες στο επίκεντρο ημερίδας του Τ.Ε.Ε. ΒΑ Αιγαίου στη Λέσβο

Δείτε επίσης

«Το ενεργειακό μέλλον των νησιών δεν σχεδιάζεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. ΒΑ Αιγαίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου στη Λέσβο η ημερίδα του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Ανεμογεννήτριες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίοι και ανέλυσαν εκτενώς τις τεχνικές, θεσμικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η ημερίδα στόχευσε να ανοίξει έναν τεκμηριωμένο διάλογο για το μέλλον της αιολικής ενέργειας στα νησιά, με σεβασμό στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τ.Ε.Ε. (05/05/2025):

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολιτών, μηχανικών, εκπροσώπων φορέων και επιστημονικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Η ημερίδα στόχευσε να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εστιάζοντας τόσο στις τεχνικές δυνατότητες όσο και στις περιβαλλοντικές, θεσμικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρέθηκαν ερωτήματα όπως:
– Η φέρουσα ικανότητα των νησιών σε έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και η ανάγκη για χωρικό και ενεργειακό σχεδιασμό με τοπικές παραμέτρους.
– Οι δυνατότητες αποθήκευσης της αιολικής ενέργειας και οι τεχνολογίες που μπορούν να την καταστήσουν αποτελεσματική.
– Ο ρόλος των νησιών στο εθνικό ενεργειακό σύστημα, και ο κίνδυνος να αντιμετωπιστούν ως «μπαταρίες του Αιγαίου».

Η χωροθέτηση ανεμογεννητριών εντός ή πλησίον περιοχών Natura 2000, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, δεδομένου του πλούσιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Εφτά διακεκριμένοι ομιλητές – πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και μηχανικοί – κατέθεσαν τις απόψεις τους, προσφέροντας ένα πολυεπίπεδο και νηφάλιο δημόσιο διάλογο.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Στρατής Μανωλακέλλης υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν λειτουργεί με όρους υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών, αλλά ως θεσμικός εγγυητής της τεχνικής τεκμηρίωσης και της δημοκρατικής διαβούλευσης. «Το ενεργειακό μέλλον δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τεκμηριωμένης ενημέρωσης, ενισχύοντας τον ρόλο του ως αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας, της κοινωνίας και των μηχανικών.

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ-Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

Ο Πρόεδρος

Στρατής Μανωλακέλλης

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img